Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

L’Ajuntament de Vilafranca participa del programa d’inclusió social FutbolNet promogut per la Fundació Barça

27 de febrer de 2019

Els serveis d’Esports i d’Ensenyament de l’Ajuntament col.laboren, a través d’un conveni, en aquest programa juntament amb la Diputació de Barcelona.

Des del mes d’octubre del 2018, 60 infants i joves d’entre 10 i 18 anys de Vilafranca del Penedès, joves del centre de menors no acompanyats i alumnes de primer i tercer d’ESO participen en dues sessions setmanals de FutbolNet a l’Institut Milà i Fontanals. Aquest programa de la Fundació Barça treballa la inclusió social mitjançant la metodologia FutbolNet i té l’objectiu de crear un espai on nois i noies puguin desenvolupar, tant individualment com socialment, els valors necessaris per a la pràctica esportiva i per al dia a dia.
Ahir va tenir lloc una sessió de FutbolNet, amb la presència d’Enric Roca, membre del Patronat de la Fundació Barça, Anna Doblas, regidora d'Esports de l’Ajuntament de Vilafranca, Meritxell Montserrat, regidora d'Ensenyament i Pere Pons, diputat adjunt d’Esports de la Diputació, i membres de les penyes del Futbol Club Barcelona, per conèixer el desenvolupament del projecte i com es treballa en una sessió. A l’acte també hi va assistir el director de l’IES Milà i Fontanals, Pere Martí.

La metodologia ‘FutbolNet’ a Catalunya
FutbolNet és una metodologia d’intervenció social que utilitza el futbol i l’activitat física com a eines de reflexió i agents de canvi per millorar la vida dels infants i joves i fomentar la inclusió d’aquells que es troben en contextos vulnerables. Avui dia, els infants i joves i, especialment, els que estan en risc d’exclusió social no poden exercir, de manera plena i en igualtat de condicions, el seu dret a participar en l’esport, fet que es tradueix en una reducció d’oportunitats i, per tant, afecta el seu desenvolupament i la seva educació.
La regidora d’Esports, Anna Doblas, va valorar molt positivament aquest programa, “ja que permet el desenvolupament de la pràctica esportiva i l’activitat física, i capacitats com l’autonomia, la gestió de les emocions, el treball en equip, l’organització del temps, entre d’altres.” La regidora va agrair la proposta de la Diputació perquè Vilafranca acollís aquest programa, i la bona recepció de la Fundació Barça i “sobretot, la bona acollida de l’IES Milà i Fontanals, tant per l’excel•lent implicació com per l’acompanyament que fa als alumnes.”
D’altra banda, la regidora Doblas va destacar “la possibilitat que es dona als alumnes, que seran la primera promoció del CGS d’Esports, de fer pràctiques i obtenir experiència en aquest projecte.”
La regidora d’Ensenyament, Meritxell Montserrat, va posar èmfasi en “la participació d’aquest programa ja que va en la línia del treball i l’esforç que estem fent per la reducció de l’abandonament prematur escolar, i en la millora dels resultats educatius, així com en l’aprofundiment en el projecte 360º i en l’aprofitament d’espais dins i fora de l’horari lectiu, i el treball en les capacitats i habilitats dels seus participants”.

Les dades del projecte
Des de l’any 2012 fins al 2018, 109.500 joves de 68 municipis s’han beneficiat del programa d’inclusió social mitjançant la metodologia FutbolNet. La temporada 2017/2018, el programa es va implementar en més de 20 municipis i va tenir un total de 8.744 beneficiaris, 2.305 més respecte a l’any anterior.