Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

L’Ajuntament posa en marxa un programa de mentoria amb jovent en procés d’arrelament social a Vilafranca

25 de octubre de 2021

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, impulsen el programa de mentoria amb persones joves en procés d’arrelament social. L’objectiu és promoure la relació entre joves que voluntàriament s’ofereixen per donar suport a d’altres joves en situació de vulnerabilitat per acompanyar-los en el seu procés d’emancipació.

En aquest suport solidari es treballaran eixos clau en la seva integració com l’aprenentatge de la llengua, el coneixement i la participació a l’entorn i el seu itinerari formatiu i/o professional.

La funció d’acompanyament anirà a càrrec dels grups d’acollida, que faran la funció de mentors/es durant un període d’entre 8 mesos i un any.

Qui pot ser mentor/a?

Per a ser mentor/a del programa, cada membre del grup ha de tenir entre 25 anys i 35 anys, tenir una disponibilitat de 2 hores a la setmana, i estar motivat per acompanyar els joves en el seu procés de millora professional, social i d’inclusió. Han de ser joves que dominin el català i el castellà i que en la seva vida quotidiana es moguin o participin en la vida social i/o cultural del municipi.

Metodologia de treball

Des del programa s’estableixen relacions de mentoria entre persones joves que fan l’itinerari d’arrelament social, i els grups d’acollida, seguint uns criteris per a l’emparellament. Es requereix el compromís d’ambdues parts de mantenir un contacte periòdic mínim de 2 hores setmanals.

Les persones joves seleccionades assistiran a una formació inicial de 12 hores per a preparar-se per a la seva acció de voluntariat. En aquesta formació es treballen aspectes com ara el significat, els límits i els compromisos de la mentoria, les característiques del col·lectiu i les persones que s’acompanyaran, i altres informacions i recomanacions d’utilitat.

Des que es crea el tàndem fins que es tanca la relació de mentoria, els grups d’acollida compten amb el suport i l’acompanyament d’un equip de professionals que fa el seguiment tècnic del funcionament i la qualitat del suport, aporta recursos i dona resposta als dubtes que puguin tenir les persones mentores.

Les persones joves interessades en participar com a mentors/es es poden dirigir-se presencialment al SIAJ, Servei d’informació i assessorament per a joves; o bé per telèfon 938922020, 620 804 775 (whastapp),  o per correu [email protected], indicant les dades personals i de contacte, per tal de rebre més informació sobre el programa.

La Generalitat de Catalunya va engegar l’any 2017 un programa de mentoria amb persones refugiades i demandants de protecció internacional. Des de la seva posada en marxa s’han iniciat més de 290 relacions de mentoria en les que han participat més de 1.040 persones mentores i 590 persones mentorades.

Al 2020, els bons resultats del programa van portar al llançament d’una prova pilot amb persones migrades en itinerari cap a la sol·licitud d’arrelament social sobretot a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i en aquest 2021 a demanda d’alguns ajuntaments s’adapta aquest acompanyament social al col·lectiu de joves migrats en procés d’arrelament.

ODS ODs4 ODS10 ODS17