Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

S’inicien els actes per commemorar el 25N, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones a Vilafranca

14 de novembre de 2018

Un any més l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès commemora el Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones amb una amplia programació.
Com a novetat l’acte institucional d’enguany gira entorn de la conferència “Dona, Discapacitat i Violència”, i serà divendres 23 de novembre, a les 19h, a la sala d’actes de l’Escorxador, on també farà la lectura del manifest de la diada per part de l’Associació Entre-tots i la presentació del cartell de la campanya a càrrec de l’alumnat de l’Escola Municipal d’Art Arsenal que hi ha participat.

El Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones se celebra anualment el dia 25 de novembre per denunciar les violències que s’exerceixen sobre les dones a tot el món i reclamar polítiques en tots els països per a la seva eradicació.

La convocatòria fou iniciada pel moviment feminista llatinoamericà l’any 1981 en commemoració de la data en què foren brutalment assassinades les activistes polítiques i germanes Mirabal l’any 1960 per ordres del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana.
L’any 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta jornada de reivindicació convidant a governs, organitzacions internacionals i no governamentals a la reflexió i a la realització d’activitats de sensibilització.

La violència masclista, en qualsevol de les seves formes (física, psicològica, sexual o econòmica)  és la manifestació més contundent del patriarcat i de les consegüents relacions de desigualtat entre dones i homes i representa un greu atemptat contra la dignitat i la llibertat de les dones.

La violència masclista és una lacra que pateix la nostra societat que encara reserva per a les dones un paper de subordinació i és voluntat d’aquest ajuntament de treballar no sols en la sensibilització i atenció a les víctimes, sinó en la seva eradicació.

La programació s’entén a més d’una setmana i s’inicia dimarts dia 20 amb la projecció de la pel·lícula Todas las mulleres que coñezco, amb col·loqui posterior, a la Sala Zazie del Casal, a les 19.30h. Es comptarà amb la presència de la seva directora, Xiana do Teixeiro, i Marta Nieto, de Drac Màgic. El documental és una “posada en paraules” per pensar el desequilibri social de homes i dones al nostre país; una pel·lícula parlada, feta de converses crucials en tres escenaris enllaçats i significatius, a partir del punt d’inflexió d’Alcàsser i els canvis de conducta que ha comportat per a les dones a nivell nacional, amb l’altaveu sensacionalista del mitjans de comunicació.

Segueix dimecres 21 amb el Taller informatiu adreçat a persones nouvingudes per informar sobre la violència masclista, a càrrec de les tècniques del SIAD, al local de l’associació La Llum del Nord (c/ General Cortijo,18 bis), a les 15h.

Diumenge dia 25 tindrà lloc l’acció “Obstacles per a les víctimes de violència sexual (treballem per superar-los)” a la plaça de la Vila, a les 11h.

Dilluns dia 26 es farà la Roda de lectures. Es tracta d’una lectura de textos de creació pròpia i d’altres autors/es a càrrec de dones i homes, en el que es disposarà de textos per aquelles persones que s’hi vulguin incorporar espontàniament a la seva lectura. L’acte tindrà lloc a les 19,30h a la biblioteca Torras i Bages.

Divendres dia 30 hi haurà el Teatre-Fòrum: ”És de conya? A càrrec de la Companyia NUS a l’espai juvenil a l’antic mercat de la Pelegrina, a les 20.h.

Finalment, dissabte 1 de desembre, es representarà l’obra de teatre, protagonitzada per les alumnes del taller de teatre de l’Escola de Vida del SIAD, al Teatre Cal Bolet, a les 20h.

El programa està elaborat amb la col·laboració de l’associació La llum del Nord, la Biblioteca Torras i Bages i l’Escola Municipal d’Art Arsenal i amb el suport de Institut Català de les dones i de la Diputació de Barcelona.